s.a.y.a.s.i.m.p.l.e

s.a.y.a.s.i.m.p.l.e
War Memorial Kundasang

Followers

Menanti Tarikh Itu

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

Wednesday, 2 January 2013

SeLamat Tahun 2013.. (^_^)

assalamualaikum...
selamat tahun baru kepada followers.. tentu ramai yang dah berazam baru kan..? seperti biasa topic utama setiap kali melangkah ke tahun yang baru, semua perkara pun mesti nak berkait dgn benda-benda yang baru... tapi macamana pulak dengan azam atau matlamat yang lepas..? kalau belum tercapai, teruskan usaha untuk mencapainya.. jangan dibiarkan sepi... ada sesetengah orang dia jenis suka hebahkan apa azam dia tahun niey... contohnya : "aku nak beli Fairlady tahun niey" ade jugak yang suka simpan dalam hati.. kedua-duanya bagus.. so, korang yang mane satu..? tak kisahlah yang mane satu pon.. janji korang buat perkara yang elok.. berniat yang baik pasti Allah bantu korang.. hari kedua tahun baru niey selalunya orang dah tak berape kisah sangat.. tapi aku kisah sebab makin hari makin dekat masa itu..? mase ape tue..? maknanye cuti aku dah nak habis... :-( lebih kurang 2 minggu aku berada di kampung halaman.. sungguh tenang aku rasakan.. cuma aku kuat berjalan.. hehehe.. sampaikan ade orang tue dia terasa sebab katenye aku selalu tinggalkan dia.. maaflar sayang.. kadang-kadang aku buat kerja sampai tak ingat orang lain.. aku pulak jenis tak pandai nak buat 3,4 kerja dalam satu-satu masa.. maklumlah bila kite jarang-jarang balik kampung, nak-nak pulak yang pergi latihan, pasti orang akan tegur perubahan kite.. yang paling ketara bila kulit muka aku jagi gelap.. tue bermakna sebelum niey aku putih..(perasan jap) hehehe.. semua orang nak tegur aku dah hitam..ermm maksud aku sun burn..huhu.. of course lar makcik, pakcik, akak, adik, abang, saya bekerja dibawah matahari sebelum niey... jadi, jangan lar risau.. saya okay..hehe.. sentap babe!! pernah jugak rase down tapi aku buat tak taw jer.. pie lantaklar orang nak cakap ape..kan.. semoga apa yang korang hajatkan tahun tercapai.. yang penting usaha dari berkata-kata.. salam sayang dari tyra.akasia. (^_^)

Sunday, 23 December 2012

Selamat Pulang Maksu Tyra!!

Salam Sejahtera buat pembaca di luar sane...
Buat pertama kalinya aku membuka semula blog aku niey setelah ditinggalkan selama 6 bulan..pemergian aku bukanlah disebabkan merajuk hati atau ape2..cume menjalani Latihan Asas Perajurit Muda Tentera Darat.. Alhamdulillah, semuanya berjalan lancar..aku telah tamat menjalani latihan tersebut.. kerinduan aku terhadap lappy membuak-buak saat aku bersendirian di sana..hari demi hari aku rasakan sungguh lambat mase berlalu.. aku lalui tanpa rasa diri ini dibenci walhal setiap hari berfikir aku mesti balas jasa kedua ibu bapa aku..aku harus bertahan!! Kegembiraan disambut dengan kehadiran kedua ibu bapa saat aku dilepaskan dari 'kandang' dan dibenarkan bercuti selama 2 minggu..aku bersyukur kepadamu Ya Allah...dalam perjalanan pulang terasa jauh dan lambat kerana terlalu rindukan suasana kg halaman.. Setelah beberapa jam..aku selamat tiba di perkarangan rumah..nikmatnya hanya Allah yang tahu... I miss my bed so much!!!! Dalam rumah ada budak hitam, beruniform hijau, dan bersedia berkorban demi Agama, Bangsa dan Negara..InsyaAllah...

Tuesday, 24 April 2012

Penghujung Cintaku

Bismillah...
Bila dah malam2 mcm niey mula lar aku nak feeling2.. hehehe..
first time dengar lagu niey biase2 jer.. aku tak ade perasaan.. second time dengar siap menghayati lirik.. waduh2!! terus jatuh hati.. dan lagu ini memang the best maksudnye..



berakhir sudah, pencarian cintaku
jiwa ini tak lagi sepi, hati ini tlah ada yang miliki
tiba diriku di penghujung mencari cinta
diri ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri

aku akan menikahimu, aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

tiba diriku di penghujung mencari cinta
hati ini tak lagi sepi, kini aku tak sendiri

aku akan menyayangimu, ku kan setia kepadamu (kepadamu)
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu
wooo aku akan menikahimu, oh aku akan menjagamu
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu

nananana nananana nananana nananana
ku kan selalu di sisimu seumur hidupmu


Bagi aku lagu niey sangat istimewa..dan lebih istimewa bila seseorang yang istimewa tujukan lagu niey kat aku.. hehehe.. aku harap korang pun berbahagia...InsyaAllah..

Semoga Terhibur kawan-kawan... (^_^)

Tuesday, 17 April 2012

Hasil Tangan Bhg 2

lately niey sibuk dengan kedai, so terabai lar cikit jahitan manik aku.. hehehe.. baju yang bertuah dapat hasil tangan aku niey ialah baju raya tahun 2010.. actually aku pun tak ingat baju raya atau beli saje2 jer.. hehehe

baju niey padanan dengan kain songket tenunan benang ala-ala emas gitew... bajunye memang kosong dan sangat polos.. jadi bila dah ade ilmu menjahit manik niey, baju niey lar yang bertuah sebab terpilih..hahaha

*****

setelah beberapa hari tekun mengerjakan jahitan..






tue lar hasilnye... baju niey baru 80% in progress.. lepas niey aku nak siapkan bahagian leher plak.. kalau nak tahu, jahit manik niey bleh buat aku leka.. kadang2 tue tengok2 jam dah petang.. tak sedar mse berlalu.. oleh kerana sekarang dah ade komitmen lain, so slow down lar ckit jahitan..

sampai sini dulu lar yer... terima kasih korang.. (^_^)

Friday, 13 April 2012

Kuku Ohh Kuku..!!

baru2 niey aku ade lar jalan2 dlm FB dan view profile kawan2 baru..dah berkurun benor rasenye tak meng'update' FB.. terjumpe lar profile someone yang aku very familiar.. rupenye beliau ialah Aslina Anas, isteri kepada sepupu aku.. so, nak panggil ape erk..? aku pon tak taw..hehehe..

kat profile k.Ina niey tdi ade sesuatu yang menarik perhatian aku iaitu mengenai kuku... kepada sesiapa yang belum tahu boleh lar bace dan lepas tue tahu, yang dah tahu pulak sebagai peringatan..

 Barang siapa yang mengerat kukunya pada:

Hari Sabtu: keluar dari tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit

Hari Ahad: Keluar kekayaan masuk kemiskinan
Hari Isnin: keluar daripadanya gila dan masuk sihat
Hari selasa: keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit
Hari Rabu: keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan
Hari Khamis: keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit
Hari Jumaat: keluar daripadanya dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala

jadi, kerat kuku bukan sebarang kerat tapi ada kaedahnya. walaupun hanya kuku tapi adalah sebahagian daripada badan kita yang perlu kita hormati. misalnya kerat kuku ada adabnya selain mengikut hari, kita juga perlu buang kuku itu pada tempat yang tidak kotor, sebagaimana yang diajar..seeloknya kita membuang ke tanah kerana kita juga berunsur tanah. bukannya tong sampah sekali pun tong sampah itu bersih


sumber:
Mufakkiratul Mukmin 2009
sumber : google image



kalau kite tengok gambar niey, dye siap ade susunan cara mengerat kuku mengikut Sunnah Nabi.. ikut korang lar nak buat dengan cara yang mane satu pilihan A atau pilihan B.. kadang2 kite tak perasan ape yang kite buat tue lain dari yang lain... aku harap lepas niey kite buat ikut Sunnah sebab kite dah tahu.. kalau tak tahu tue lain citer lar kan..

Selamat Memotong Kuku.. (^_^)


Kawan-Kawan nak Follow Gune Email Pun Boleh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...